Wednesday, May 5, 2010

Parut Kemaafan

Ada seorang pemuda yang sangat pemarah. Dia tidak dapat mengawal kemarahannya walaupun ianya hanya satu masalah kecil sahaja. Pada suatu hari, bapanya telah menghadiahkannya dengan seguni paku. "Untuk apakah paku-paku ini ayah?" tanya pemuda tersebut.

"Setiap kali kamu marah , kamu pakulah tembok batu di hadapan rumah kita ini, bagi melepaskan kemarahanmu." jawab ayahnya. Pada hari yang pertama, pemuda itu telah memaku sebanyak 37 batang paku pada tembok tersebut.


Selepas beberapa minggu, setelah dia dapat mengurangkan kemarahannya, jumlah paku paku yang digunakan juga berkurangan. Dia mendapati, adalah lebih mudah mengawal kemarahannya dari memukul paku menembusi tembok tersebut. Akhirnya tibalah pada suatu hari.. dimana pemuda tersebut tidak marah walau sekali pun.. Dia pun memberitahu ayahnya mengenai perkara tersebut dengan gembira.. Bapanya mengucapkan tahniah dan menyuruh dia mencabut kembali paku itu satu persatu pada setiap hari yang ia lalui tanpa kemarahan. Hari berganti hari, dan akhirnya dia berjaya mencabut kesemua paku-paku tersebut. Pemuda tersebut lantas memberitahu perkara tersebut kepada bapanya dengan bangganya..


Bapanya lantas memimpin tangannya ke tembok tersebut dan berkata, "Kau telah melakukannya dengan baik anakku, tetapi lihatlah kesan lubang-lubang di tembok batu tersebut, tembok itu tidak akan kelihatan sama lagi seperti sebelumnya. Bila kau menyatakan sesuatu atau melakukan sesuatu ketika marah, ianya akan meninggalkan kesan parut dan luka, sama seperti ini... Kau boleh menikam seseorang dengan pisau dan membunuhnya.

Tetapi ingatlah, tak kisah beberapa kali kau memohon maaf dan menyesal atas perbuatanmu, namun lukanya masih tetap ada. Luka dihati adalah pedih dari luka fizikal"..

Buat renungan untuk para sahabat sekalian.. semoga kita dapat mengawal kemarahan kita..
Kerana sesungguhnya orang yg dpt mengawal kemarahan adalah orang yg paling kuat..