Saturday, May 24, 2014

Seindah biasa..

4 tahun yang lepas

Kami berkumpul bersama-sama. Dan tatkala kami berkumpul, bicara baitul muslim mesti tidak pernah lepas. Bergurau dengan sejenakanya. Dan dalam kumpulan kami, bicara yang biasa-biasa, akhirnya menjadi nyata.

dan masa itu pun semakin berlalu..

 

Meninggalkan segala memoir indah bersama. Salah seorang dari kami telah pun mengotakan apa yang dikata. Inilah dinamakan gurauan berbisa. Waima, aku antara orang yang paling galak, bila isu sensitip ini disentuh.

 

Isu ni lah yang membuat aku belajar sesuatu. Belajar melalui pengalaman hidup, melalui pengamatan, dan pemerhatian. Namun, belum sampai lagi kepada penghayatan…

 

Setelah sekian masa bergulir

Isu ni semakin lama semakin tenggelam. Mungkin setelah sekian disibukkan dengan tugas dan amanah sebagai pelajar.

 

Namun, entah bagaimana…

Usrah pada malam itu, hanya kami bertiga.

 

Sharing moment, tentang sesuatu yang telah lama pergi. Kembali timbul, menghangatkan arena pentas akhir. Dipenghujung usia seorang pelajar.

 

Ianya segala berkisar tentang kasih sayang. Yang Allah utuskan pada tiap-tiap hambaNya. Mereka diseru dengan seruan kasih sayang. Harus saling mengasihi antara sesama insan dan makhluk yang lainnya.

 

4 tahun berlalu

 

Kami masih sama. Namun masa tidak akan pernah sesekali sama. Duduk di dalam sebuah bulatan bahagia. Menceritera sebuah pengalaman panjang, walau belum pernah bersua dengannya. Duduk membicarakan perkara ini dengan lebih matang melihat. Bukan hanya sekadar gurauan berbisa lagi.

 

Baitul muslim yang didirikan,

 

Memerlukan tiang-tiang yang kukuh. Bata-bata yang ampuh. Bumbung-bumbung yang meneduh, sejuk panas dan hujan.

Begitupun, soal amanah dan tanggungjawab, ia harus dipikul. Dengan seganyang-ganyangnya rasa, dan selumat-lumat pengertian.

 

Usrah pada malam itu, hanya kami bertiga.

 

Namun, dengan watak yang berbeza. Dan karakter yang berbeza. Kerna masa telah mendewasakan kita. Mengajarkan kita tentang sebuah silabus dalam hidup. Pengalaman.

 


p/s: perjalanan ni masih panjang. itu yang selalu aku bisikkan dalam kalbu terdalam. tentang bagaimana kesudahan cerita ini.

 

psm.. hmmph~

No comments:

Post a Comment