Monday, November 19, 2012

Medan Da’wah

Dalam surah An-Nisa; 95

Tidaklah sama keadaan orang-orang yang duduk (tidak turut berperang) dari kalangan orang-orang yang beriman - selain daripada orang-orang yang ada keuzuran - dengan orang-orang yang berjihad (berjuang) pada jalan Allah (untuk membela Islam) dengan harta dan jiwanya.
Allah melebihkan orang-orang yang berjuang dengan harta benda dan jiwa mereka atas orang-orang yang tinggal duduk (tidak turut berperang kerana uzur) dengan kelebihan satu darjat.
Dan tiap-tiap satu (dari dua golongan itu) Allah menjanjikan dengan balasan yang baik (Syurga), dan Allah melebihkan orang-orang yang berjuang atas orang-orang yang tinggal duduk (tidak turut berperang dan tidak ada sesuatu uzur) dengan pahala yang amat besar;

Lain rasanya medan da’wah antara kita dan mujahidin di Gaza.

Terkadang kita disibukkan dengan segala bengkel dan program. Dan pada itu pun, kita sudah mengeluh. Letih kerana tidak berdaya.

Alasannya,

1. Akademik terbengkalai.
2. Masalah keluarga, duit, dan hati.
3. Malas.

Hebat permainan iblis.

Gara-garanya kita tidak nampak jalan ke syurga.

Pernahkah kita berfikir, bagaimana nak tolong saudara kita di Palestin sana ?

Mudah sahaja sahabat. Binalah Islam dalam diri.

In Shaa Allah. Jalan itu pasti membawamu ke syurga yang hakiki.p/s: Apakah sama keadaan orang yang tidak turut berperang melainkan yang ada keuzuran dengan orang yang berjihad pada jalan Allah ?
tepuklah dada…

bengkel dah habis sudah.