Monday, January 31, 2011

(man a'jabul khalqi imanan)?

Pada suatu hari terjadi percakapan di antara Nabi Muhammad SAW dengan Abu Bakar As-Siddiq. Sahabat-sahabat yang lain pun ada mendengarnya...

       "Wahai Abu Bakar, begitu rinduku hendak bertemu dengan saudara-saudaraku (ikhwan)", kata Nabi Muhammad SAW.

      "Wahai Rasulullah, bukankah kami ini teman-teman engkau?" jawab Abu Bakar...

       "Bukan! Kamu ini adalah sahabat-sahabat ku," jawab Nabi SAW.

Keterangan Nabi itu sungguh menghairankan Abu Bakar, juga sahabat-sahabat lain yang hadir. Apakah bezanya antara sahabat dan ikhwan, siapakah yang dimaksudkan Nabi Muhammad SAW itu dengan penuh kerinduan? Demikian persoalan bermain dalam fikiran mereka dan suasana percakapan menjadi lebih serius kerana masing-masing ingin tahu mengenainya....

Nabi segera memahami suasana yang ada bila keterangan baginda mengejutkan Abu Bakar dan sekalian sahabat yang ada di majlis itu. Maka segeralah baginda menghuraikan..

    "Ikhwan (saudara-saudara) ku." "Mereka belum pernah melihat aku, tetapi mereka beriman dengan aku sebagai Rasulullah dan mereka mencintaiku. Aku dicintai melebihi dari anak dan orang-orang tua mereka."

   "Ya Rasulullah, bukankah kami ini ikhwan engkau?'' bertanya sahabat baginda...

  "Kamu semua adalah sahabat-sahabat aku," jelas Nabi.

   “Wahai Abu Bakar, adakah engkau tidak akan merindui kepada ikhwanku itu kerana mereka juga mencintai engkau kerana engkau sahabatku?"demikian Nabi menjelaskan perkara itu…

Begitulah Nabi Muhammad SAW menerangkan bahawa mereka itu umat sesudah wafatnya baginda. Mereka itu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya walaupun mereka tidak pernah bertemu dengan baginda. Mereka membaca Quran dan Hadis dan kerana itu mencintai Nabinya sebagai Rasul Allah yang penghabisan. Mereka juga mencintai Abu Bakar Sidiq dan sahabat-sahabat Nabi yang berjuang pada menegakkan Islam.

Dalam suatu waktu yang lain, baginda membicarakan kepada sahabat-sahabat tentang kurniaan iman ikhwan dan sekali lagi mereka menjadi kehairanan..

      "Siapakah makhluk Allah yang paling ajaib imannya," (man a'jabul khalqi imanan?) Demikian Nabi bertanya kepada sahabat.

     "Malaikat" jawab mereka.

     "Bagaimana malaikat tidak beriman dengan Allah sedangkan mereka sentiasa taat dengan Allah.. " jawab baginda.

     "Para Nabi," jawab mereka lagi.

     "Bagaimana para Nabi tidak beriman sedangkan wahyu diturunkan kepada mereka?" Nabi s.a.w. membantah jawapan mereka.

    "Kami" jawab sahabat lagi.

    "Bagaimana kamu tidak akan beriman sedangkan aku berada di tengah-tengah kamu?" jawab Nabi.

Betapa hairannya para sahabat mendengar jawapan -jawapan Nabi s.a.w. itu dan mereka sudah cukup dapat memahaminya. Manakala Nabi sedia maklum betapa mereka amat ingin mengetahui siapakah makhluk ini, yang paling ajaib imannya.

     "Makhluk yang paling ajaib imannya ialah mereka yang hidup sesudah aku. Mereka membaca Qur'an dan beriman dengan semua isinya."  Nabi Muhammad SAW pernah menegaskan lagi tentang kemurnian iman ikhwan ini dalam sabdanya: "Berbahagialah orang yang dapat berjumpa dan beriman dengan aku. Dan berbahagialah tujuh kali orang-orang yang beriman dengan aku, tetapi tidak pernah berjumpa dengan aku."

Demikian lah Nabi s.a.w. mencintai ikhwannya, umat sesudah Rasulullah wafat. Semoga kita dapat terus mencintainya Rasulullah lebih dari kecintaan kita pada dunia.

Sunday, January 30, 2011

Cuti Semester selama 4 Bulan?

Sekarang ini heboh mengenai cuti selama empat bulan di akhir semester ini.

Ya. Ya. Ya...Kita akan cuti tapi bukan empat bulan.

Banyak kekeliruan yang berlaku mengenai sesi pengajian 2011/2012 bermula pada bulan 9. Sebenarnya kita tidak akan bercuti sehingga bulan 9 pada tahun ini. Pendaftaran bagi pelajar baru pada tahun ini adalah pada 25 Julai ini dan kemasukan semula bagi pelajar lama adalah mengikut kehendak universiti. Tetapi ingat saya nyatakan disini, penyalarasan akan dilakukan secara berperingkat dan akan berakhir pada sesi 2013/2014 dan pada tahun 2013/2014 itulah bermulanya pada bulan 9.

Disini saya nyatakan bahawa pada sesi 2012/2013, pengambilan pelajar baru telah diletakkan pada 13 ogos dan pelajar lama pada 20 ogos. Bagi tahun 2013/2014, pengambilan pelajar bagi bermula pada 2 september dan pelajar lama pada 9 september...

Disini saya nyatakan link yang dimuat turun didalam blog Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, Menteri Pengajian Tinggi.

link

Penyelarasan kalender akademik IPTA secara berperingkat

PUTRAJAYA: Penyelarasan kalendar akademik institusi pengajian tinggi awam (IPTA) negara akan dilakukan secara berperingkat bermula sesi akademik 2011/2012 dan dijangka beralih sepenuhnya pada sesi akademik 2013/2014.

Penyelarasan itu akan menyaksikan tarikh pendaftaran pelajar baru dianjakkan dua minggu ke hadapan pada setiap sesi akademik yang akhirnya akan bermula pada bulan September berbanding Jun sebelum ini

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata antara rasional anjakan kalendar akademik ini adalah bagi memenuhi konsep perkongsian ilmu dengan masyarakat antarabangsa.

Katanya, dalam proses pengantarabangsaan pengajian tinggi Malaysia, pelajar IPTA perlu didedahkan dalam senario pengajian tinggi antarabangsa melalui pendedahan budaya serta amalan luar.

“Sebagai contoh pendedahan melalui Program Mobiliti Malaysia-Indonesia-Thailand adalah peluang terbaik untuk mendedahkan pelajar-pelajar kita kepada amalan luar.

“Namun peluang ini tidak dapat dimanfaatkan oleh pelajar tempatan disebabkan ketidaksamaan jadual dengan universiti di kedua-dua negara itu yang memulakan kalendar sesi akademik pada bulan September setiap tahun, menyamai amalan negara-negara maju,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata penyelarasan ini juga membolehkan pelajar IPT ternama dunia datang ke negara ini untuk mempelajari dan mendapat pemindahan kredit minimum satu semester selain daripada pertukaran pelajar biasa.

Justeru, katanya, penyelarasan kalendar dengan universiti ternama dunia boleh menguntungkan Malaysia untuk membolehkan pelajar antarabangsa berkongsi cara pembelajaran sekurang-kurangnya satu semester bersama pelajar tempatan.

Di bawah kalendar baru, katanya pihak kementerian telah menetapkan tarikh pendaftaran pelajar baru bagi sesi akademik 2011/2012 pada 25 Julai, namun sedikit perubahan dilakukan di mana sesi pendaftaran pelajar baru ditetapkan pada minggu pertama September 2011.

“Ia berikutan tempoh kuliah yang singkat antara sesi pendaftaran sehingga cuti Hari Raya Aidilfitri yang dijangka jatuh pada 31 Ogos,” katanya.

Bagi pelajar lama katanya pihak kementerian memberikan fleksibiliti kepada IPTA untuk menentukan sama ada pelajar terbabit wajib mengikuti kalendar asal ataupun kalendar baru iaitu pada 1 Ogos, 2011.

Bagi sesi akademik 2012/2013 pendaftaran pelajar baru ditetapkan pada 13 Ogos, 2012 dan pelajar lama pada 20 Ogos manakala bagi sesi akademik 2013/2014 pelajar baru akan mendaftar pada 2 Sept, 2013 dan pelajar lama pada 9 September.

Mohamed Khaled berkata, penyelarasan kalendar akademik ini juga akan meluaskan akses kepada pelajar lepasan diploma politeknik di mana mereka boleh meneruskan pengajian ke IPTA dengan mengguna pakai keputusan akhir atau tamat pengajian mereka.

“Penyelarasan ini sekali gus memudahkan proses pemilihan di mana mereka juga boleh memasuki IPTA lebih awal dan tidak perlu menunggu sesi 2012 dan kehilangan masa selama setahun untuk memulakan pengajian,” katanya.

Penyelarasan kalendar akademik ini terletak di bawa Fasa Kedua Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara atau “Fasa Pengukuhan” yang bermula pada 1 Januari lalu dan akan berakhir pada 31 Disember 2015.

SUMBER – BERNAMA

p/s: tidak dapatlah kita bercuti sakan yer…kih3….

Thursday, January 20, 2011

Diari seorang Mukmin

Bismillah.

16/Jan/2011. Sesudah rehlah bersama smartgroup2 yang lain. Cukup memenatkan dan meletihkan rohani dan jasmani serta emosi, fizikal dan mental dan spiritual.

Kesibukan masa membuatkan aku tidak mempunyai masa nak online. Alhamdulillah, memang itulah yang dipinta. Mungkinkah selepas ini lebih banyak ujian yang bakal menimpa. Ya Allah, permudahkanlah. Minggu depan khabar angin mengatakan bahawa ada kuiz statik. Waduh! tak study apa2 pun lagi. Masih lagi empunya masa nak menulis disini. (Kelakarla ko dhon..kih3…)

19/Jan/2011. Dalam sebuah ceramah ada menyebut, Penghadapan kamu kepada makhluk adalah palingan kamu kepada Allah. Palingan kamu kepada makhluk adalah penghadapan kamu kepada Allah. Disini ayat ini bermaksud jika kita benar-benar mencari keredhaan Allah dengan meninggalkan perkara yang sia-sia didunia, maka kita akan dapat apa yang dihajati. Bahasa mudahnya, jika kita mengejar dunia, akhirat akan berlari meninggalkan kita. Namun sebaliknya jika kita mengejar akhirat, dua2 akan berlari mengejar kita. Jadi mana lebih baik? ataupun menurut tafsiran dari Ustaz Solehhuddin, “jangan terlalu berhajat pada makhluk, dunia kita pegang namun hati tiada pada dunia…” Bagaimana doa nak dimakbulkan jika kita sentiasa menyibukkan diri dengan makhluk sedangkan kita tengah mengingati Allah. Dalam doa asyik2 terbayangla pasal si dia, si itu dan macam macam lagi. Jadi kita ingat, dalam bermuhasabah, sentiasalah mencari peluang mengingati Allah dalam setiap waktu. (even waktu kita tengah bonceng motosikal pun…)

Ramai yang dibutakan oleh permainan dan sandiwara dunia yang betul2 menggoda iman, jantung, dan akidah seakan-akan mereka akan kekal selama-lamanya didunia yang fakir ini. (tidak terkecuali diri ini) Tahukah kita bahawa dunia ini adalah penjara bagi orang mukmin, dan syurga bagi orang kafir. Segala tipu muslihat hendaklah kita elak dan jauhkan agar terbebas dari belenggu fitnah yang benar2 dahsyat.

Sebenarnya mudah sahaja, (back to the point) setiap segala perkara bermula dengan niat sebagaimana satu hadis menyebut daripada khalifah Umar bin Khattab melaporkan katanya, “Saya pernah mendengar Nabi Muhammad SAW berkata, ‘Amalan seseorang itu ditentukan oleh niat-niatnya. Oleh itu, setiap orang mendapat apa yang diniatkannya…’” (potongan hadis Imam Nawawi no. 1) Selama ini apa yang menghalang kita daripada cuba mendekati Allah. Bibir ini tutur dan fasih mengucap kalimah sayang dan kasih pada Allah, namun sejauh mana kita berusaha kearah itu. Seakan-akan ada batu besar dihadapan yang menghijab doa kita dari terus disampai dimakbulkan.

Ada sebuah cerita dimana salah seorang pemuda ini, demi membuktikan kata2 gurunya bahawa, gurunya berkata, jika kita bersungguh2 ingin mencapai sesuatu benda kita pasti akan dapat apa yang kita hajati. So, pemuda ini pun buat eksperimen tanpa sedikit pun rasa ragu pada gurunya (siddiq). Pemuda ini pun pergilah bertemu dengan raja dimana raja ini mempunyai seorang puteri yang sangat cantik. Pemuda ini berhajat ingin menikahi puteri tersebut meskipun dia adalah seorang fakir. Lalu melihat pada pemuda itu akan rajanya, lalu raja itu meletakkan satu mahar yang agak tinggi iaitu ketulan2 permata yang sangat bernilai untuk si puterinya.

Pemuda ini pun berlalu lah sambil memikirkan cara bagaimana nak mendapatkan permata tersebut. Lalu, si pemuda ini mengambil keputusan untuk menyelam ke dasar laut untuk mencari permata yang berharga. Dengan berkat ketaatan pada gurunya dan rahmat daripada Allah SWT, ikan2 di dasar laut berkerumun mencari permata yang sangat berharga tersebut lalu diberikan pemuda tadi. Si raja sangatlah terkejut akan apa yang dilihatnya, dan sebagai janji lalu mereka pun dinikahi. Namun sesudah itu pemuda itu melafazkan cerai talak tiga terus kepada isteri barunya dengan alasan dia sedang membuktikan kata2 gurunya.

Jadi cerita yang tak berapa menarik ringkas menunjukkan bahawa perkara yang dimulakan niat akan mendapat hasilnya dengan usaha yang bersungguh2 dan sentiasa mengingati Allah dalam setiap apa jua perkara dan bidang yang sedang kita lakukan.

Akhir kalam,

Peliharalah perintah Allah serta jauhi laranganNya, nescaya kamu akan dapati Dia akan menolong kamu…

Monday, January 17, 2011

Menjadi raja seHARI – Permaisuri suri pun sehari

Bismillah..

Ini diambil daripada penulisan disini, seorang muslimat. Memang benar kata2 beliau. Cuba ambil iktibar dan cerminkan pada diri. Buat sahabatku yang bakal berbait muslim kelak, jangan lupa ajak aku okay. kih2.

copy and paste bermula.

 

Raja Sehari.

Gelaran ini biasa dikaitkan dengan pengantin baru. Terutama yang sedang meraikan majlis kenduri kahwin.

Awal umur saya dahulu, saya tidak begitu faham mengapa orang kahwin dikaitkan dengan gelaran raja tak tentu pasal? Sehari saje pulak tu.. Pelik.

Tapi saya biar saje persoalan tak begitu penting itu diam dalam kepala saya tak berjawab. Suatu masa dahulu (ceh macam nak bed time story), saya berpeluang ke satu kenduri kahwin. Majlis naqibah saya sewaktu saya di tingkatan tiga. Muallimah Nazneen binti Ismail. Itu pertama kali saya ke walimah dengan agak kagum. Sebelum tu pernah juga, sewaktu walimah Muallimah Umi dan beberapa walimah yang lain. Tapi seingat saya majlis kahwin naqibah saya ini mengagumkan saya.

Dosa Sehari.

Muallimah berpakaian biasa. Tiada make-up, tiada labuca-labuci, tiada kilat sana-sini. Biasa. Pakai baju kurung biasa. Tudung labuh biasa. Yang luar biasanya ialah keserian iman diwajahnya membuatkan tetamu yang hadir masih dapat mengenal pasti muallimah sebagai pengantin.

Saya ke walimah itu dengan keluarga saya. Kemudian, saya pulang ke asrama, saya menceritakan perihal ke kenduri ini kepada sahabat-sahabat saya yang tak berpeluang pergi. Saya turut menceritakan kekaguman saya.

Lantas bunyi satu suara dari sahabat saya,

"Respect la.. Orang selalunya even time biasa-biasa pakai muslimah, time kahwin mesti nak 'special' sikit. Maklumlah, raja sehari."

Alang-alang sahabat saya membuka topik, saya pun meleraikan bungkam di minda yang terperuk lama,

"Kenapa orang kahwin digelar raja sehari eh? Dan kenapa pulak awak kata muallimah macam tak taasub sangat dengan gelaran raja sehari?"

Sedikit tawa kecil dari semua sahabat saya. Mungkin mereka menahan gelak kerana 'kelampian' saya tentang makna disebalik raja sehari. Kemudian sahabat saya tadi menjelaskan dengan panjang lebar,

"Yelah, digelar raja sehari sebab hari dia kahwin tu, dia jadi orang yang special. Semua orang sambut dia. Dia pakai cantik-cantik, luar biasa. Semua wish dia. Senyum kat dia. Bagi hadiah kat dia. Dia tak banyak buat kerja (even actually pengantinlah paling penat kot :P). SEMUA MATA MENADANG KE ARAH DIA.. Kita kata muallimah macam tak taasub dengan gelaran raja sehari tu sebab, macam awak kata lah, muallimah pakai biasa-biasa. Maksudnya, muallimah tetap juga menjaga dirinya dari dilihat secara taasub oleh mata-mata yang tak sepatutnya. Biarpun bergelar raja sehari. Takkan lah dengan sehari menjadi raja itu, bermacam-macam mata yang melihat dengan pelbagai tafsiran itu menjadikan si pengantin tak pasal-pasal tukar gelaran menjadi Dosa SeHARI?. Na'uzubillah.."

Baru faham Bahasa Melayu.

Setelah dijelaskan oleh sahabat saya itu, baru saya begitu memahami apa makna gelaran raja sehari yang biasa diguna pakai. Hampeh sungguh tingkatan tiga baru faham. Haha..

Saya tak pasti sama ada maksud yang sahabat saya jelaskan itu benar dari segi istilah asal kalimah atau tidak. Tapi begitulah yang saya pegang sehingga sekarang. Antara sebab saya kagum dengan Muallimah Nazneen sampai sekarang, sebab dari walimah Muallimah la saya mula mengerti suatu vocab mudah. Hehe

Penolong Ketua Umum Hira' sesi 2008/2009.

Alhamdulillah tadi berkesempatan ke majlis kahwin Kak Nur Najihah binti Abdul Muhaimin. Sekali lagi, saya melafazkan rasa syukur. Inilah nikmat iman yang Allah beri. Alhamdulillah Kak Najihah juga menjaga tatasusila raja sehari mengikut syariat yang Islam gariskan.

Saya tak berkesempatan sembang lama dengan pengantin. Tetapi sembanglah dengan adik & sepupunya melafazkan syukur saya.

Semoga Allah membantu kehidupan status baru kalian dalam membina teguh Islam yang takkan runtuh.

Semoga Allah memberi kebahagiaan kepada pasangan ini hingga kelak bertemu & menetap kekal disyurga bersama pasangan & keluarga tercinta. Tahniah buat kak jee dan suami :)

Wallahu a'lam.

link

select all + ctrl c + ctrl v –> window live writer and publish. done it. dan sedar tak sedar ni post ku yang ke-40. tapi aku hanya copy paste jer. tak boleh. kena taip sikit. tak nak lah.. baru 40, blogger lain dah beratus da… ok2, cukup la tu taip…

Wednesday, January 12, 2011

Jalan ke Syurga Masih Luas

Syurga adalah destinasi positif terakhir kepada golongan yang beriman, bertakwa kepada Allah SWT, iaitu golongan yang disebut oleh Allah SWT dengan istilah ‘Ashabul Jannah’, al-Muttaqun, al-Abrar, al-Muflihun, as-Siddiqun, as-Syuhada’, as-Solihin, as-Syakirun, as-Sobirun dan banyak lagi. Mereka adalah golongan yang dijanjikan oleh Allah untuk memasuki syurgaNya.

Bagaimana pula dengan kedudukan diri kita nanti di akhirat? Adakah kita termasuk himpunan manusia yang  setaraf dengan golongan yang disebut di atas?

Apa yang penting kita terus melakukan sesuatu yang terbaik bagi diri kita bagi mencetuskan kesedaran dengan mengemukakan beberapa soalan pada diri.

1. Benarkah amalan kita menepati apa yang dilakukan oleh baginda SAW?

2. Apakah kita berjaya mendapatkan syafaat Rasulullah SAW untuk masuk syurga tanpa dihisab?

3. Apakah sumbangan yang telah kita berikan untuk perkembangan Islam sehingga dikategorikan golongan al-Abrar?

4. Benarkah kita semua mahu syurga, sedangkan akidah, pegangan, kepercayaan tidak selari dengan ajaran Rasulullah SAW?

Kalau baginda SAW ada menyebut bahawa: “Iman bukanlah satu perkara (yang boleh diangan-angankan oleh seseorang Muslim), akan tetapi iman itu apa yang tertanam dalam hati/jiwa sabubari manusia dan dibuktikan dengan amalan.”

Begitulah juga dengan persoalan syurga, ia tidak hanya diangan-angankan oleh seseorang individu, akan tetapi cara hidup, cara berfikir, berpakaian, penampilan hendaklah secocok dengan apa yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW.

Kita hidup pada zaman fitnah.

Memang tak dapat dinafikan bahawa kita hidup dalam pelbagai bentuk fitnah terhadap Islam, pancaroba, dan keruntuhan nilai akidah, iman, dan tauhid kepada Allah SWT.

Namun masih ada cahaya.

Katakan kepada mereka yang mungkin sudah tergelincir bahawa masa depan dengan Islam masih terbuka buat mereka, katakan kepada mereka bahawa Allah SWT Maha Pengampun dan Maha Penerima Taubat hamba-hambaNya.

Amalan yang boleh membawa seseorang itu ke syurga, InsyaAllah:

1. Lakukan 12 rakaat solat sunat sebelum atau sesudah solat fardhu iaitu 2 sebelum Subuh, 4 sebelum Zuhur dan 2 selepasnya, 2 lepas Maghrib dan 2 selepas Isyak. Faedahnya: Allah SWT akan membina baginya mahligai dalam syurga. Ia berdasarkan hadis baginda yang bermaksud: “Sesiapa yang dapat melakukan 12 rakaat solat sunat secara sukarela, maka dibina baginya mahligai dalam syurga” (Hadis riwayat Imam Muslim)

2. Dua rakaat pada waktu malam. Faedahnya: Doanya terkabul, dosanya diampunkan Allah, hajatnya diperkenankan. Dalilnya Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya Allah turun ke langit dunia setiap malam (lebih-lebih lagi sepertiga malam) hingga Dia berfirman: “Sesiapa yang berdoa kepadaKu pasti Aku perkenankan, sesiapa yang meminta kepadaKu pasti Aku berikan kepadanya dean sesiapa yang memohon ampun kepadaKu pasti Aku ampunkan dosanya.”” (Hadis riwayat Imam Bukhari)

3. Lakukan 2, 4, atau 8 rakaat solat dhuha. Faedahnya: seolah-olah seseorang itu bersedekah setiap urat-urat jari-jemarinya. Dalilnya seperti yang disabdakan Nabi SAW: “Berpagi-pagi seseorang daripada kamu setiap tulang empat keratnya adalah sedekah, setiap puji-pujiannya adalah sedekah, setiap ucapan Lailaha ilallah adalah sedekah, setiap takbirnya adalah sedekah, Amar makruf yang dilakukan adalah sedekah, Nahi mungkarnya adalah sedekah, dia akan diganjari pahala dengan hal yang demikian, termasuklah dua rakaat dilakukan pada waktu dhuha.” (Riwayat Imam Bukhari)

4. Membaca surah al-Mulk. Faedahnya: Dapat selamatkan pembacanya daripada azab kubur. Dalilnya baginda SAW bersabda: "Sesungguhnya terdapat satu surah dalam al-Quran yang mengandungi 30 ayat, ia mampu memberi syafaat kepada pembacanya dan akan diampunkan dosanya, iaitu surah Tabarakkallazi Biyadihil Mulk." (Riwayat hadis Imam Ahmad dan at-Tirmizi dengan derajat hadis Hasan)

5. Memperbanyakkan ucapan La Ilaha Illallah Wahdah, La Syarikalah, Lahul Mulku walahul Hamd, Wahuwa 'Ala Kulli Syaiin Qadir pada setiap hari 100 kali, maka baginya pembebasan 10 orang hamba, mendapat 100 pahala, dihapuskan 100 dosa dan menjadi bentengan daripada kejahatan syaitan dari pagi sampai petang." (Hadis riwayat Imam Muslim )

6. Berselawat ke atas junjungan Nabi Muhammad SAW Faedahnya: Terlepas daripada menjadi golongan bakhil/ kedekut. Dalilnya seperti yang disabdakan baginda SAW yang bermaksud: "Sesungguhnya sesiapa yang berselawat ke atasku dengan satu selawat, maka Allah SWT akan berselawat ke atasnya dengan sepuluh selawat." (Hadis riwayat Imam Muslim). Sabdanya lagi: "Orang yang bakhil itu adalah orang yang tidak mahu berselawat ke atasku ketika disebut namaku." (Hadis riwayat Imam at-Tirmizi dengan kedudukan hadis Hasan Gharib Sohih)

7. Mengucapkan Tasbih: "Subhanallahi Wa Bihamdihi, Subhanallahil 'Azim 100 kali. Faedahnya: Ditanamkan baginya sebuah pohon kurma dalam syurga. Dalilnya, Nabi SAW bersabda: "Sesiapa yang berkata Subhanallahi Wa Bihamdihi, Subahanallhil 'Azim 100 kali, akan ditanamkan baginya sebuah pohon kurma dalam syurga." ( Hadith riwayat Imam at-Tirmizi dan beliau berkata: Hadis ini Hasan Gharib )

8. Dengan banyak beristighfar iaitu mengucap "Astaghfirullah' 100 kali. Faedahnya Allah akan menghilangkan segala kesulitannya serta melapangkan rezekinya. Dalilnya, seperti yang disabdakan baginda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Sesiapa yang membiasakan dirinya dengan Istighfar/Astaghfirullah ( 100 kali ), maka Allah akan jadikan baginya jalan keluar daripada segenap kesempitan (hidup), kesusahannya akan dipermudahkan Allah serta rezekinya akan diperolehi daripada bahan yang tidak disangka-sangka." (Hadis riwayat Abu Daud, Ibnu Majah dan al-Hakim dengan kedudukan Hadis yang Sohih)

InsyaAllah, semoga perkongsian ilmu diatas dapat kita amalkan dengan penuh istiqamah. Salam ukhuwah fillah.

link

Friday, January 7, 2011

7 Jan 2011

Bismillah…

seminggu sudah ku menjalani musim di semester baru. Rasa bagaikan hari bertambah baik dari hari ke hari. menjejak bulan yang akan datang.

Minggu pertama, apa yang ada?

macam biasalah, lecturer akan memperkenalkan subjek2 baru yang mereka ajar, briefing tentang result dan pencapaian pelajar2 sebelum ni.

aku tak peduli.

Alhamdulillah, aku dapat menggunakan sepenuh masa aku dengan baik. Rasa macam best. Sibuk bukanlah satu membebankan. Kesibukan adalah penawar bagi hati untuk melupakan seseorang.

hehehe, lupakan.

Dan sebagai pelajar, aku sangat pening kepala memikirkan duit minyak motor yang berjalan bagaikan air terjun di hutan tropika. Bapak laju!

belum kira lagi bab makan, minum, buku, and lain2. haih!

sampaikan masa aku nak buka laptop pun tak ada masa dek kerana memang tak ada masa. busy dok? jadi, tu la…

Malam ini, kengkawan ajak lagi main badminton pukul 12. huh! hebat betul dak ni. okaylah… saja update. internet da ada da pun, so aku post…

selamat malam.

Assalamualaikum.

Monday, January 3, 2011

Laksana Perang

Bismillah…

Cuti sem berakhir sudah secara rasminya pada 2hb jan yang lalu.. (semalamla…) Reaksi biasa oleh para pelajar (kawan2), “weh, macam mane result?? ok tak?? hebat tak??”.. Argh.. tu la pertanyaan yg sentiasa berlegar di ruang minda..

takde soalan lain ke??!!

Mula2 baru buka sem memang best, belajar pun macam tak belajar lagi… assingnment pun tak banyak.. duit ptptn pun baru masuk.. ape lagi mereka yang bergelar manusia.. mereka akan sentiasa berkejaran mencari peluang bagaimana nak menghabiskan duit dengan baik.. (baiklah sangat..huhu)

Bagi mereka yang spesies golongan genius mesti tertunggu2 bila la masuknya duit biasiswa.. haish… lame lagi kot.. saba je la…

Entri pertama untuk tahun ini, bulan ini… aku nak melakarkan cita2, eh, lebih kurang macam schedule planning (laksana perang)untuk meneruskan perjuangan… meneruskan perjalanan hidupku ini dengan lebih baik…

baiklah! aku nak mulakan dengan bajet kewangan 2011.

Perkara Jumlah / RM
minyak motor/week 10
makan/minum/week 50
barang dapur 20
duit mesin basuh baju (malas) 2
duit beli buku/module 60
orang berhutang ngan aku 1150

grr… pening kepala aku.. takpe, aku tak mau fikir soal duit…

Seterusnya, bagaimana nak menjadi pelajar yang cemerlang untuk sem 2 ni…

(result sem 1 + result sem 2)/2 = (must be 3.5, so 3.5)

3.31 + result sem 2 = (3.5)(2)

result sem 2 = 7 – 3.31

                    = 3.69 (whats??!!)

.. ya Allah.. macam mane lah aku nak score 3.69 ni.. besar tu… tapi ya Allah, Engkau maha Besar, dan tiada yang mustahil bagiMu.. Bantulah daku ya Allah…

nampak sudah sasaran aku untuk sem 2 ni.. aku kene score 3.69+ baru boleh dapat dekan.. dan dekan untuk Allah. Dia-lah berkuasa di atas segala sesuatu perkara.. tu je la aku nak kongsi.. Rasa nak menaip sangat membara, dek kerana musim baru baru menjelma…

dan bulan januari… takde mase.. masa untuk makan RFC!

salam ukhuwah fillah semua..n_n